Glavni > Sijeva

Difuzna alopecija kod žena: uzroci, simptomi, dijagnoza

Životni vijek svake pojedine dlake je godina i ovisi o genetskoj predispoziciji, kvaliteti života, fizičkom stanju tijela i intenzitetu njege kose. Tada folikul prestaje primati hranjive tvari iz tijela, započinje proces odumiranja. U ovoj fazi dlaka na glavi zadržava samo koža, pri manjem fizičkom utjecaju može napustiti glavu. Ponekad se njezin gubitak dogodi zbog potiskivanja nove dlake, formirane na istom mjestu.

Proces obnavljanja poklopca glave događa se postupno, ne prestaje ni na minutu. Fiziološka norma je gubitak kose dnevno. Ako je dopuštena količina uvelike premašena, proces se odvija ravnomjerno po cijeloj površini glave, u pravilu govorimo o difuznoj alopeciji. Predstavnici oba spola osjetljivi su na ovu bolest, međutim, žene se dijagnosticiraju mnogo češće..

Kao što je već spomenuto, glavni simptom difuzne alopecije je jednoličan gubitak kose na cijelom vlasištu..

Ali postoje dodatni simptomi:

 • šipke postaju krhke, slabe;
 • izgled kose se pogoršava, oni blijede, razdvajaju se, zbunjuju se;
 • kosa počinje ispadati ne samo na glavi, već i na cijelom tijelu, proces utječe na obrve, trepavice, pazuhe ruku, nogu;
 • širina odvajanja se povećava, što je posebno vidljivo na tamnoj kosi.

Difuzna alopecija kod žena je dvije vrste.

Telogeni oblik bolesti karakterizira činjenica da se faza aktivnog rasta dlake skraćuje, počinju prerano napuštati glavu. Potpuni gubitak kose neće se dogoditi, ali ako liječenje ne započnete na vrijeme, možete izgubiti od 20% do 80% pramenova.

Telogena alopecija je akutna i kronična. Akutna faza traje oko šest mjeseci, tijekom kojih kovrče aktivno napuštaju glavu. Bolest iznenada prestaje kao rezultat terapijskog djelovanja. Kada se gubitak kose dogodi tijekom nekoliko godina, povremeno se pojačavajući, oni govore o kroničnoj alopeciji.

Anageni oblik posljedica je izloženosti kemikalijama, lijekovima, zračenju na kosi. Kosa pada u fazi rasta, proces započinje u prosjeku dva tjedna nakon negativnog utjecaja. Kosa se može oporaviti sama, podložno prestanku negativnog utjecaja.

Postoje vrste alopecije prema obliku alopecije koja se vizualno ističe na početku bolesti:

 • odsutnost kose vidljiva je duž odvajanja (u obliku I);
 • stanjivanje je lokalizirano oko proreza (u obliku slova O);
 • gubitak započinje u obliku gnijezda.

Mehanizmi razvoja

Životni ciklus A uključuje tri faze:

 • Razdoblje aktivnog rasta anagena. Taj proces traje od tri do sedam godina, a karakterizira ga aktivna podjela stanica folikula.
 • Period zaustavljanja rasta je katagen. Folikul više ne prihvaća hranjive tvari, smanjuje se u veličini, postupno ulazi u stanje mirovanja. Štap se polako kreće prema epidermi, pripremajući se za gubitak. To traje nekoliko tjedana.
 • Gubitak kose, usporavanje žarulje - telogen. U ovoj je fazi, s bilo kojim laganim mehaničkim učinkom, kosa u stanju napustiti glavu. Folikul se odmara, dobiva na snazi, pripremajući se za formiranje nove dlake. Ova faza traje oko tri mjeseca. U isto vrijeme, do 10.000 žarulja može biti u ovom stanju (ima ih oko 100.000 na glavi).

Gubitak telogena nastaje zbog činjenice da značajan dio pokrova prestaje rasti i prije vremena ulazi u drugu fazu svog životnog ciklusa. Nakon što dlaka napusti glavu, folikul se „smrzava“ u trećoj fazi (telogen), jer iz određenih razloga nije u stanju dati život novom štapu. Ako ga na vrijeme ne ožive, konačno može izgubiti sposobnost dijeljenja stanica..

Kad korijen umre u fazi aktivnog rasta (prije nego što dosegne drugu i treću fazu razvoja) kao rezultat vanjske izloženosti (uzimanje lijekova, toksičnog kemijskog trovanja, izloženosti zračenju), oni govore o anagenom obliku difuzne alopecije.

Razlozi

Liječenje bolesti poput difuzne alopecije kod žena neće dati željeni učinak ukoliko se ne ukloni uzrok gubitka kose. Zato prije početka terapije provode sveobuhvatni pregled tijela..

Glavni uzroci koji mogu dovesti do difuznog gubitka kose su:

 • Razne zarazne ili virusne bolesti. Sifilis, tuberkuloza, tifus, bruceloza, mononukleoza, gripa, pneumonija, malarija štetno djeluju na lukovice..
 • Uzimanje antikoagulansa, antiparkinsonskih lijekova, antikonvulziva, citostatika.
 • Manjak mikronutrijenata i vitamina uzrokovan rigidnom, neuravnoteženom dijetom, nezdravom prehranom ili poremećajem u probavnom traktu. Najveća opasnost predstavlja nedostatak bjelančevina, B vitamina, minerala.
 • Kronične bolesti štitnjače, vlasišta.
 • Redovan, kronični stres, sustavno poremećaj sna i odmora, psihosomatika.
 • Anestezija ili operacija.
 • Otrovanje otrovnim tvarima, zračenjem.
 • Mehanička oštećenja vlasišta.

Difuzni telogeni gubitak kose i prevencija bolesti

Pristup liječenju difuzne alopecije trebao bi biti složen. Primarni zadatak je prepoznati, ukloniti uzroke gubitka kose.

Terapija za obnavljanje pokrova usmjerena je na zaustavljanje gubitka kovrča, poticanje cirkulacije krvi u vlasištu, prehranu, buđenje folikula, opće jačanje tijela, uključuje:

 • uzimanje vitaminskih kompleksa i dodataka prehrani;
 • upotreba lijekova poput minoksidina, esvicina, cromakalina (primjenjuju se izvana u obliku sprejeva, seruma, maski, djeluju izravno na folikule);
 • provođenje fizioterapeutskih postupaka (korijeni su pod utjecajem infracrvenog zračenja, tekućeg dušika, električne struje);
 • upotreba tradicionalne medicine, poput senfa, ljute crvene paprike, ricinusovog ulja, luk sok, češnjak (možete kupiti kozmetiku koja sadrži ove komponente ili ih napraviti kod kuće).

Glavna stvar koju treba zapamtiti je da se difuzni telogeni gubitak kose ne može sam liječiti, može naštetiti i pogoršati situaciju. Sve lijekove i njihove doze trebao bi odabrati stručnjak, uzimajući u obzir karakteristike vašeg tijela i stanje kovrča. Osim toga, liječnik mora kontrolirati postupak liječenja, prilagođavajući ga pravodobno..

prevencija

Da biste izbjegli takve probleme u budućnosti, potrebno je ne samo pratiti svoje zdravlje, već i pravilno voditi brigu o kovrčama..

Uravnotežena prehrana važan je čimbenik zdravlja. Vaš bi izbornik trebao sadržavati hranu kao što su svježe povrće i voće, mršavo meso i crvena riba, jaja, integralni kruh, plodovi mora, orasi, mahunarke.

Zimi i proljeće potrebno je uzimati vitaminske komplekse. To će korijenu osigurati hranjivim tvarima potrebnim za njihov normalan život, ojačati imunitet i povoljno utjecati na opće stanje tijela..

Pokušajte se ne nervirati, zaspati se dovoljno. Ako se ne možete u potpunosti zaštititi od stresnih situacija, možda ćete trebati početi uzimati sedative.

Redovna briga o vašim pramenima pomoći će im da budu zdravi i izgledaju dobro. Poželjno je svesti na najmanju moguću mjeru upotrebu raznih električnih uređaja i styling proizvoda. Bojenje, perm se mora zauvijek napustiti. Ako niste spremni za takav korak, odaberite nježne, netoksične formulacije. Bolje je izbjegavati uske frizure, to je zbog pretjerane napetosti frizure i povećanog mehaničkog utjecaja na njihovo korijenje.

Izbor sredstava za čišćenje i kozmetike je važan. Preporučljivo je izbjegavati prisutnost agresivnih sastojaka poput SLS (SLES, ALS), dietanolamina i parabena u njihovom sastavu. Prednost treba dati šamponima na bazi blagih, prirodnih površinski aktivnih tvari.

komplikacije

Glavna i najčešća komplikacija koja proizlazi iz difuznog gubitka kose na telogenu kod žena je gubitak značajne količine pokrivača i izloženosti lubanje. To može uvelike utjecati na psihu pacijenta i izazvati relaps bolesti. U posebno teškim slučajevima nije potrebno samo liječenje lijekovima, već i pomoć psihologa.

Kako bi se izbjegli takvi fenomeni, potrebno je, kada se pojave prvi znakovi bolesti, potražiti liječničku pomoć kako bi se pravovremeno moglo dobiti adekvatno liječenje..

Prognoza

Liječenje difuzne alopecije prilično je dug proces. Molimo budite strpljivi, jer se prvi vidljivi rezultati mogu pojaviti tek nakon nekoliko mjeseci redovite terapije.

Nažalost, nije uvijek moguće vratiti kosu u prvotno stanje. To je zbog zakašnjelog početka procesa liječenja, kada se folikuli koji su izumrli tijekom bolesti ne mogu reanimirati. U ovom slučaju može pomoći samo transplantacija lukovica..

Difuzna alopecija: oblici, uzroci, liječenje

Difuzna alopecija kod žena i muškaraca je naglo, atipično prorjeđivanje kose. Svakog dana osoba izgubi određenu količinu kose, dnevno gubitak kose do 150 jedinica dnevno smatra se normalnim, ali ako se poveća na 300-400, onda se smatra difuznom alopecijom (DA). Prema statistikama, oko trećina ljudi mlađih od 50 godina suočila se s tim problemom..

Kako se razvija difuzna alopecija?

Normalna, zdrava kosa mora proći sljedeće cikluse u svom životu:

 • Razdoblje rasta i razvoja (anagena) u ovom trenutku, stanična dioba počinje aktivno nastupiti u folikulu dlake, to postaje vizualno uočljivo 1,5-2 mjeseca nakon početka postupka, za to vrijeme kosa raste za 1-1,5 cm. Ova faza traje do 6 godina (prosječno 4 godine).
 • Kada aktivnost stanica opadne, započinje katagena faza za folikul dlake, u ovom trenutku se ništa ne događa, ovu fazu karakterizira "odmor", njegovo trajanje je od nekoliko dana do dva mjeseca.
 • Određeni dio osovine kose počinje se zgušnjavati, pigmentacija prestaje, korijenska ovojnica nestaje, folikul dlake se smanjuje, slabi i odmiče se od papile - ovo je telogena faza
 • Posljednja faza životnog ciklusa je egzogena, u ovom trenutku kosa se kreće na površinu kože, odvaja se od folikula dlake i ispada

U zdrave osobe, u nedostatku bilo kakvih patologija, glavni dio folikula dlake trebao bi biti u fazi rasta (anagen), samo 10-11% pada na fazu katagena, telogena i egzogena.

Prijelaz folikula dlake u fazu rasta i sve naredne faze provodi se pod vodstvom signalnih molekula, kako točno oni prenose ovaj signal nije u potpunosti razumljivo. Postoji nekoliko vrsta signalnih molekula koje su uključene u sve faze cikličkog rasta.

Pri proučavanju difuzne alopecije identificirane su dvije varijante razvoja bolesti: dolazi do kršenja aktivnosti u procesu stanične diobe i rasta ili pod određenim utjecajem dolazi do istodobnog prevremenog prijelaza iz faze rasta i razvoja u fazu mirovanja itd..

Oblici difuzne alopecije

Trenutno difuzna alopecija kod žena srednjih godina izaziva veliku zabrinutost, pa ovaj problem zahtijeva dubok i detaljan pristup, trenutno mnoga pitanja vezana za ovu bolest ostaju bez odgovora..

Prema strukturi gubitka kose i evoluciji bolesti razlikuju se dva oblika difuzne alopecije:

 • Anagenska alopecija je gubitak kose, jedini razlog za to je zračenje ili kemijsko zračenje. Kosa ispada kada je još u fazi rasta, bez prelaska u sljedeću fazu. Pri provođenju kemoterapije, pri uzimanju lijekova koji sadrže teške tvari (bizmut, kolhicin, levodopa), od izravnih učinaka žive, bora. Uz to, učinak je snažan oblik pomanjkanja proteina i energije. Proces prolijevanja započinje otprilike 1-3 tjedna nakon štetnog učinka.

Ova difuzna alopecija kod muškaraca i žena gotovo je uvijek privremena pojava, štoviše, kada kosa raste natrag, može postati zdravija i jača..

 • Difuzna telogena alopecija najčešća je difuzna alopecija kod žena i muškaraca. Telogena kosa ispada u nenormalnim količinama. Taj se fenomen može pojaviti u akutnom obliku - obilni gubitak u roku od šest mjeseci, a zatim se proces zaustavi spontano, ili zbog liječenja. Ali u nekim slučajevima ovaj fenomen može dugo trajati nekoliko godina ili više, ali kosa nikada potpuno ne nestane..

Broj vlakana u telogenu povećava se zbog činjenice da folikuli dlaka tijekom razdoblja rasta imaju visoku metaboličku aktivnost i na njih se lako utječe, stoga, u slučaju nepovoljnih čimbenika, faza rasta iznenada prestaje i kosa prelazi u telogen, tj. Pojavljuje se određeni broj folikula dlake prerano premještena u telogen, osim propisane količine kose koja se već nalazi u telogenu.

Nakon 3 - 5 tjedana, sva ova "požurivana" kosa će ispasti.

Pored toga, sljedeći poremećaji mogu se pojaviti kod telogene alpoetije:

 1. Kašnjenje u anagenskoj fazi - to je difuzna alopecija kod žena, koja se razvija tijekom gestacije djeteta zbog hormonskih utjecaja. Tijekom cijele trudnoće kosa ne prelazi u fazu mirovanja (katagen), ali se rođenjem djeteta brzo zahvate, a 1-2 mjeseca nakon što se dijete pojavi, majka počinje gubiti glavu kose..
 2. Iz nepoznatih razloga kod ljudi skraćuje se anagena faza, zbog čega dlaka raste samo do određene dužine.
 3. Faza telogena se skraćuje i cijeli je ciklus poremećen, folikul počinje prerano rasti i vremenska ravnoteža između ciklusa je poremećena.
 4. Odgođeni početak telogene faze također dovodi do poremećaja faznih promjena u razvoju kose. U uvjetima nedostatka sunčeve svjetlosti, takvo kršenje je tipično..

Uzroci difuzne alopecije

U nekim slučajevima, uzroci difuzne alopecije omogućavaju njezino razvrstavanje prema ovim značajkama:

Infekcije, virusi (infektivna difuzna alopecija). Gripa, malarija, HIV, sifilis, upala pluća i mnoge druge bolesti mogu biti uzroci gubitka kose. U djece, nakon dugotrajne visoke temperature, nenormalna količina kose može ući u telogen, nakon nekoliko mjeseci počet će izdašan gubitak kose.

U ovom slučaju, bolest ima povoljan ishod, kada se proces gubitka kose zaustavi, normalan rast kose sigurno će se obnoviti. Čak i ako se pojave recidivi bolesti, a gubitak će se također ponoviti, oporavak će neminovno doći.

Lijekovi (toksična alopecija) - u visokim dozama dolazi do anagenih, u malim dozama, ali s produljenom primjenom dolazi do telogena. Popis lijekova koji uzrokuju difuznu alopeciju je prilično velik: citostatski lijekovi, predoziranje vitaminom A (uporaba retinoida), antiparkinsonski lijekovi, β-blokatori, antikoagulansi (heparin, kumarini), psihotropni lijekovi, antikonvulzivi, lijekovi za uklanjanje dlaka (talij, epilin )

Nedostatak mikro i makronutrijenata, s velikim gubitkom krvi, kada se razvije anemija, s nedostatkom kroma, bakra, kalcija, mangana, selena, cinka, proteina, vitamina B. S gladovanjem, neuhranjenošću, posebno u nedostatku proteinske hrane, smanjuje se promjer dlake, postoji spor rast.

Zbog nedostatka cinka, brzina rasta kose usporava, a nedostatak selena i silicija dovodi do krhkosti. Prerano sivenje može biti uzrokovano nepravilnim metabolizmom bakra i mangana, a u djetinjstvu je alopecija uvijek uočena manjak ili neravnoteža elemenata u tragovima.

Bolesti gastrointestinalnog trakta, kod kojih je poremećena apsorpcija i cijepanje želuca, crijeva, mogu dovesti do toga da je asimilacija proteina i drugih mikroelemenata narušena.

Endokrini poremećaji kod kojih se povećava ili smanjuje proizvodnja hormona štitnjače. Uz smanjenu količinu ovih hormona, može doći do stanjivanja obrva..

Kronične dermatološke bolesti: psorijaza, eritematozni lupus, atopijski dermatitis i druge.

Jaki osjećaji, stres, rat

U nekim slučajevima postoji kronični gubitak kose iz nepoznatih razloga, naziva se "idiopatska alopecija", ali difuzna alopecija kod žena može simulirati androgenetsku alopeciju.

Procjena žena s jakim gubitkom kose trebala bi uključivati ​​testove za utvrđivanje razine androgena u krvi. Izrazita karakteristika androgenetske alopecije je da se prolaps javlja u središnjem i prednjem dijelu glave.

Folikuli dlaka vrlo su dinamična struktura, pa im je potrebno puno energije i stalna opskrba "građevinskim materijalom" za ispravnu proizvodnju kose. Nenormalni metabolički procesi među tvarima (to su katehini, taurin, glukoza linoleat) koji opskrbljuju materije ili energiju folikula dlake također mogu uzrokovati difuznu alopeciju.

Difuzno liječenje alopecije

Da bi se propisao ispravan tretman, potrebno je provesti temeljit pregled pacijenta. Dijagnostika uključuje posjet endokrinologu kako bi se isključile bolesti štitnjače. Osim toga, potrebno je položiti testove kako bi se utvrdio mogući nedostatak tvari i testovi na hormone, za žene je posjet ginekologu obavezan..

Liječenje difuzne alopecije uključuje:

 1. Pravilna prehrana, hrana treba biti bogata vitaminima i proteinima. Propisujte vitamine u tabletama C, PP, A, injekcijama vitamina grupe B. Dijetalni dodaci morskim algama, multivitaminski kompleksi, koji uključuju cink, selen, bakar i ostale korisne mikroelemente (Pantovigar, Perfektil. Fitoval)
 2. Vanjski tretman u obliku losiona, maski, gelova. Postoje mnogi popularni recepti za poboljšanje cirkulacije krvi u vlasištu i poticanje rasta kose..
 3. Koristite alkoholnu tinkturu crvene paprike
 4. Sok od luka utrljava se u vlasište, a potom kvalitetni terpentin
 5. Brezov katran pomiješan u jednakim količinama s ricinusovim uljem
 6. Utrljavanje ulja burdoka
 7. Dodajte vodu suhoj senfu i utrljajte u korijenje dok koža ne počne gorjeti, isperite je balzamom
 8. Utrljajte sok svježeg kupusa u korijenje glave
 9. Koristite nikotinsku kiselinu
 10. Esencijalni vanjski lijekovi minoksidil, amineksil, trikosaharid.
 11. Fizioterapijske metode: elektroforeza, darsonval.
 12. Šampon Horsepower koristi se za njegu kose, ali ima oprečne recenzije. Prirodna boja za kosu od kano može ojačati vašu kosu.

Važno je zapamtiti da je glavna stvar u liječenju pronaći uzrok bolesti, ali budući da je u ovom slučaju teško, terapija je često neučinkovita.

Kako liječiti difuznu alopeciju kod žena

Gubitak kose je prava tragedija za žene. Alopecija ili ćelavost nisu samo vanjski kozmetički nedostatak, već i dokaz nepravilnosti u radu, abnormalnosti u radu unutarnjih organa u tijelu..

Ako kosa postane gusta, izgubi sjaj, pukne i ispada ravnomjerno po cijeloj glavi - žena ima difuznu alopeciju.

1 Kako posumnjati na difuznu alopeciju

Kod ove vrste ćelavosti kosa napušta glavu u fazi mirovanja - telogen, stoga se ponekad naziva i telogen. Difuznu alopeciju karakterizira jednoličan gubitak kose u cijeloj glavi tijekom dugog razdoblja..

U žena koje pate od ove vrste ćelavosti kosa ostaje u velikim čekinjama na češlju, u kupaonici nakon šamponiranja.

Ako kroz lagani pritisak provučete ruku kroz kosu, u vašoj ruci ostaje grudica dlake. Ovo su simptomi difuzne alopecije. Istodobno, vlasište nije upaljeno, ne svrbi, ne izgleda iritirano ili crvenilo.

2 Kako liječiti difuznu alopeciju

Prije početka liječenja, pacijent sa sumnjom na difuznu alopeciju mora proći sveobuhvatan pregled kako bi se utvrdio uzrok koji bi mogao izazvati razvoj bolesti.

Ako je poznat uzrok ćelavosti, velika je vjerojatnost prevladavanja bolesti. Uostalom, djelujući na izvor problema, postoji mnogo više šansi da se pobijedi bolest i postigne luksuzna glava kose.

Liječenje alopecije areata uključuje kompleks različitih metoda i sredstava:

 • liječenje lijekovima: sistemski, vanjski;
 • fizioterapijske metode;
 • mesotherapy;
 • liječenje na netradicionalne načine;
 • psihoterapija;

3 Liječenje lijekovima za difuznu alopeciju

Postoji nekoliko smjerova u liječenju difuzne alopecije kod žena s lijekovima. Ovo je sistemski smjer - terapija lijekovima koji imaju složeni učinak na cijelo tijelo u cjelini. A lokalni smjer je vanjska primjena lijekova koji utječu uglavnom na vlasište i folikule kose.

Uz to, terapija lijekovima dijeli se na etiotropnu - učinak lijekova na uzročnik alopecije i simptomatsku - u nedostatku mogućnosti da se utvrdi uzrok, ostaje djelovati "na ćud": ukloniti postojeće simptome.

4 Etiološko liječenje difuzne alopecije kod žena

Ako je gubitak kose uzrokovan:

  stres, kronična depresija

Za liječenje se preporučuju antidepresivi i sedativi: obroci, relaksil, ekstrakt valerijane, sedavit, novopassit. Konzultacije s psihoterapeutom, auto-trening, opuštajući trening važni su dijelovi stabilizacije živčanog sustava, jačanja psiho-emocionalnog stanja, a time i vraćanja rasta dlake i njihove strukture.

nedostatak hormona štitnjače

Endokrinolog propisuje lijekove koji pomažu u normalizaciji hormonske pozadine: tiroksin, trijodtironin, jodomarin.

 • Neravnoteža razine spolnih hormona
 • Ako u tijelu žene postoji višak androgena, ginekolog će joj preporučiti stabiliziranje razine estrogena lijekovima poput Janine, Marvelon, Diana.

  Također se mogu preporučiti deksametazon, solumedrol, metipred. Ovi se lijekovi ne mogu sami propisati i uzimati, samo po preporuci liječnika.

  Nekontrolirani unos hormonskih lijekova može dovesti do nepovratnih i ponekad kobnih posljedica po ljudsko zdravlje..

  • nedostatak hemoglobina, željeza, elemenata u tragovima, vitamina

  S anemijom nedostatka željeza neophodno je ispraviti hemoglobin i serumsko željezo takvim sredstvima kao što su sorbifer, ferumlek, hemofer. U slučaju nedostatka vitamina, vitamini skupine B, PP, A, D, E propisuju se oralno ili intramuskularno.

  Mnogo se koriste multivitamini s visokim sadržajem željeza, cinka, bakra, kalcija, biotina, folne kiseline.

 • Ako je difuzna alopecija kod žena izazvana kršenjem mikrocirkulacije vlasišta uslijed osteohondroze vratne kralježnice, vazodilatatora, kao i lijekova koji normaliziraju mikrocirkulaciju, pomoći će otkloniti ovaj problem: emoksipin, kurantil, vinpocetin. Propisani su u tečajevima 2-3 mjeseca nekoliko puta godišnje. Ako je potrebno, liječnik može produljiti razdoblje prijema.
 • Autoimune bolesti mogu također uzrokovati gubitak kose. U tom slučaju pacijenti bi trebali primiti specifičnu terapiju: glukokortikosteroidi, imunosupresivi ako je naznačeno..
 • U slučaju patologije gastrointestinalnog trakta s povećanjem želučane kiseline, oslabljenom apsorpcijom tankog crijeva, pacijentu se propisuju blokatori protonske pumpe, blokatori H-histamina, sredstva koja normaliziraju crijevnu mikrofloru - linex, bactisubtil.
 • 5 Simptomatsko liječenje difuzne alopecije kod žena

  Sva kozmetika i lijekovi koji se primjenjuju na vlasištu nazivaju se vanjskim i djeluju simptomatski..

  Njihov glavni zadatak je poboljšati protok krvi u korijenu kose, zasićiti folikula dlaka hranjivim tvarima i elementima u tragovima, te ubrzati rast kose..

  Lijekovi za vanjsku upotrebu kod difuzne alopecije kod žena uključuju:

  • Serumi, emulzije, losioni koji lokalno poboljšavaju cirkulaciju krvi u vlasištu.

  Tekuća kozmetika za vanjsku upotrebu sadrži aminokiseline, peptide, mikroelemente koji prodiru duboko u folikul dlake i njeguju ga.

  Jedan od najučinkovitijih lijekova je lijek Minoksidil. Prvobitno je razvijen za liječenje hipertenzije, ali znanstvenici su obraćali pažnju na njegovu nuspojavu - povećani rast kose..

  Tako je nuspojava postala prednost lijeka i omogućila ga primjena kod pacijenata koji pate od difuzne alopecije.

  Minoksidil ubrzava sazrijevanje folikula i stavlja kosu u fazu aktivnog rasta. Već nakon nekoliko mjeseci, žene vide rezultat: pojavu velusa, rastuće dlake na glavi.

  • Šamponi protiv gubitka kose

  Liječnici - triholozi imaju dvosmisleno mišljenje o šamponima protiv gubitka kose. Neki od njih vjeruju da šamponi imaju slab terapijski učinak, jer se kratko vrijeme nalaze na vlasištu i ne mogu imati pravi klinički učinak..

  Međutim, među pacijentima su dobro pregledani sljedeći proizvodi: Luk šampon 911, Alerana, Konjska snaga.

  Proizvodi za pranje kose bogati su peptidima, vitaminima, kolagenom, biljnim ekstraktima koji mogu imati blagotvoran učinak na jačanje kose kod alopecije

  6 Fizioterapijsko liječenje difuzne alopecije kod žena

  Kod liječenja alopecije kod žena, terapija lijekovima često se kombinira s fizioterapijskim tretmanima. Učinkovito u borbi protiv gubitka kose je:

  • darsonval;
  • laserska terapija;
  • elektroforeza;
  • UHF.

  Danas se u prodaji nalaze laserski češeri koji vam omogućuju provođenje sesija fizioterapije kod kuće.

  Liječnici preporučuju nanošenje seruma ili emulzije koji potiču rast kose na korijenu kose, a zatim korištenje laserskog češlja.

  Laser potiče vazodilataciju, što osigurava bolji prodor hranjivih sastojaka i mikroelemenata u kožu u folikule dlake.

  7 Mezoterapija za difuznu alopeciju

  Još jedna metoda koja "djeluje" na sljedeći način. Male injekcije tvari koje sadrže tvari koje njeguju kosu napravljene su u vlasište. Postignuta isporuka hranjivih tvari potrebnih za kosu izravno u folikul.

  Triholozi kažu da je mezoterapija danas možda najučinkovitiji način liječenja difuzne ćelavosti..

  Mezoterapijske seanse trebaju se provoditi u tečajevima od najmanje 10 postupaka. Uz to, mezoterapija se može koristiti za sprječavanje ćelavosti, u jesensko-proljetnim razdobljima, kada žene doživljavaju najaktivnije gubitak kose zbog nedostatka vitamina, sunčeve svjetlosti, kroničnog umora..

  8 Tradicionalne metode liječenja difuzne alopecije kod žena

  U borbi protiv alopecije kod žena - kao u ratu: sve su metode dobre. Liječnici ne opovrgavaju metode "od ljudi". A neki su pacijenti čak i oduševljeni ljubitelji alternativne medicine..

  U liječenju alopecije popularne su sljedeće maske koje se moraju nanositi na vlasište 2-4 puta tjedno:

  • Pomiješajte u jednakim omjerima naribani svježi korijen sjemena, tri godine stari bočni izdanak agave, korijen đumbira. Dodajte žličicu meda. Nanesite na vlasište, zamotajte celofanskom kapom i ručnikom 20-30 minuta. Zatim isperite toplom vodom.
  • Kuhajte 200 grama češera hmelja u litri kipuće vode. Inzistirati. Nakon pranja kose napravite kupke s toplom dekocijom konusa hmelja, isperite kosu dekocijom.
  • Pileći žumanjak, 1 žličica ulja burdoka, 1 žličica suhe senfa. Intenzivno promiješajte smjesu, nanesite na korijenje kose prije šamponiranja 20 minuta.
  • Svakog dana utrljajte iscijeđeni sok od luka i češnjaka u korijenje kose u omjeru 2: 1. Ne bi trebalo oštetiti vlasište, imati ogrebotine, ogrebotine ili ogrebotine.
  • Razrijedite tinkturu crvene paprike 20 kapi u 50 ml vode, malo zagrijte. Navlažite vlasište svakodnevno pripremljenom otopinom pamučnim tamponom.

  Ne bismo trebali zaboraviti na pojedinačnu netoleranciju jedne ili druge komponente u vanjskim maskama i peradi. Prije nanošenja proizvoda na vlasište, potrebno je obaviti kožni test na zglobu: nanesite malu količinu pripremljene smjese na kožu ruku i promatrati 10 minuta.

  Ako se ne primijete crvenilo, peckanje ili druge alergijske manifestacije, tada možete nastaviti s postupcima preporučenim za difuznu alopeciju.

  Difuzna alopecija

  U strukturi svih bolesti kose, ne-ožiljak gubitka kose čini više od 80%, to je najčešći uzrok gubitka kose, koji pogađa 30-40% ljudi mlađih od 50 godina. Kako izraženo

  U strukturi svih bolesti kose, ne-ožiljak gubitka kose čini više od 80%, to je najčešći uzrok gubitka kose, koji pogađa 30-40% ljudi mlađih od 50 godina. Kao izražena kozmetička mana, ćelavost često dovodi do psiho-emocionalne nelagode, koja smanjuje kvalitetu života i uzrokuje kako socijalne probleme zbog ograničenja u odabiru zanimanja, zaposlenja i socijalne perspektive, tako i ekonomske zbog trajanja liječenja i visokih troškova. Unatoč dugoj povijesti ovog problema, pitanja etiopatogeneze, dijagnoze i liječenja ne-ožiljavajuće alopecije još uvijek nisu dovoljno proučena, a suvremena terminologija je zbunjujuća. Dostupni statistički izračuni o učestalosti bolesti kose često su kontradiktorni, nema podataka iz sveobuhvatnog proučavanja patologije kose..

  Prema modernim publikacijama, u posljednjih nekoliko godina postoji tendencija povećanja broja pacijenata s difuznim gubitkom kose [3, 10-13]. Gubitak kose često prijavljuju žene srednjih godina, ali trebali biste obratiti pažnju na činjenicu da ne postoji jasna stopa incidencije. Prema F.M.Mengu i Yu.V. Oleinikovu (2005), u strukturi posjeta medicinskoj kozmetološkoj klinici bolesti kose dosežu 8%, a broj početnih posjeta tijekom prošle godine povećan je za 1,5 puta. Prava rasprostranjenost bolesti kose mnogo je veća budući da značajan broj pacijenata ne traži liječničku pomoć, smatrajući povećani gubitak kose normalnim stanjem. Pacijenti posjećuju liječnika s izraženom estetskom promjenom, kada povećavanje odvojenosti postane vidljivo, a vlasište opipljivije (tj. Prividno) prolazi kroz kosu [10, 12, 19]. Svakodnevni gubitak kose (do 100), ujednačen na cijeloj površini vlasišta, normalan je fiziološki proces. Međutim, pod utjecajem različitih vanjskih i unutarnjih čimbenika, sinkronizacija ciklusa kose je poremećena i dolazi do prekomjernog gubitka kose (do 1000 vlasi dnevno), što dovodi do alopecije [18]. Da bi se poremetio biološki ritam rasta kose, nije dovoljan samo utjecaj okidača - potrebne su određene genetske karakteristike organizma [7].

  Kao što je spomenuto gore, klasifikacija različitih oblika difuzne alopecije zbunjujuća je. Ako pratite sistematizaciju difuzne alopecije prema kliničkim i morfološkim karakteristikama gubitka kose, tada se ona može podijeliti na telogen i anagen. Često se androgenetska alopecija naziva i difuzna alopecija. Androgenetska alopecija bitno se razlikuje od prethodne dvije. Prvo, ovaj gubitak kose ima tipično opadanje kose ili ćelavost u prednjoj i / ili parietalnoj regiji. Drugo, u androgenetskoj alopeciji glavne su veze patogeneze višak sadržaja androgena u tkivima tijela ili povećana osjetljivost specifičnih receptora na njih, kao i lokalne poremećaje u metabolizmu androgena [7, 16]. Temeljna razlika između ovih oblika difuzne alopecije ogleda se u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti iz 10. revizije. Prema ovoj klasifikaciji može se razlikovati androgena alopecija i ne ožiljak kose, što uključuje telogeni i anageni gubitak kose..

  Patogeneza ne-ožiljaka gubitka kose je složena i još uvijek slabo razumljiva. Međutim, sada je utvrđeno da razne vrste toksičnih učinaka ili metabolički poremećaji utječu na rast kose, što dovodi do njenog stanjivanja. Istodobno, primjećujemo porast omjera velusa i jezgre kose. Etiološki čimbenici utječu na kosu u anagen fazi, jer tijekom ovog razdoblja folikuli dlake imaju veliku metaboličku aktivnost. To pomaže u skraćenju anagenske faze (faza rasta) i bržem prelasku kose u telogen (faza propadanja). Dakle, kao rezultat toga dodaje se dodatni iznos postojećem broju dlaka u fazi telogena, što dovodi do njihovog obilnog gubitka. Promjena omjera vlage od telogena i anagena uzrokovana je neispravnim procesima dijeljenja i diferencijacije keratinocita, kršenjem metaboličkih procesa u zoni rasta folikula dlake [7, 10]. Smanjenje veličine same dermalne papile direktna je posljedica smanjenja broja njegovih sastavnih stanica, od kojih se određeni dio troši na zamjenu stanica vrećice vezivnog tkiva izgubljene tijekom translacijskih vertikalnih pokreta folikula dlake u katagenu (međupredna faza) i / ili ranoj anagenoj fazi. Kao rezultat takve migracije stanica, folikularna minijaturizacija poprima progresivan kontinuirani karakter i razvija se mnogo većom brzinom, budući da se anagenska faza skraćuje. Vaskularni endotelni faktor rasta (VEGF) može regulirati ciklus zrelog folikula dlake u kojem dolazi do smanjenja vaskularizacije nakon ulaska u katagenu fazu i obnavljanja vaskularizacije u ranoj fazi anagena. Ovaj faktor sintetiziraju različite stanice, uključujući keratinocite i fibroblaste. VEGF je dokazano da je faktor rasta u staničnoj kulturi dermalne papile i folikula dlake. U zrelim folikulima kose VEGF se nalazi u unutarnjem i vanjskom epitelnom omotaču korijena dlake i dermalne papile. Dakle, VEGF je molekula koja igra ključnu ulogu u osiguravanju odgovarajućeg kapilarnog protoka krvi u dermalnim papilama i poticanju rasta dlake [7].

  J. Headington (1993) identificira pet funkcionalnih tipova gubitka kose.

  1. Preuranjeni završetak anagenske faze najčešća je reakcija folikula na djelovanje provocirajućih čimbenika. Folikuli dlaka, koji su trebali dugo biti u fazi rasta, prerano ulaze u telogenu fazu i proces se završava obilnim gubitkom kose 3-5 tjedana nakon izlaganja provocirajućem faktoru.
  2. Kasni završetak anagenske faze, karakterističan za poslijeporođajni gubitak kose. Većina folikula (zbog hormonalnih promjena tijekom trudnoće) nalazi se u fazi rasta i ne prelazi u fazu katagena dok se dijete ne rodi. Nakon rođenja, ovi folikuli brzo ulaze u fazu katagena, što dovodi do gubitka kose 1-2 mjeseca nakon porođaja.
  3. Skraćena faza anagena, što se smatra idiopatskim procesom, a istovremeno postoji nemogućnost rasta dlačica uobičajene duljine.
  4. Preuranjeni završetak telogene faze, za koji je karakteristično značajno skraćenje faze mirovanja, što pridonosi brzom ulasku folikula u sljedeću fazu rasta.
  5. Kasni završetak telogene faze. Promatrano kod ljudi koji žive u uvjetima kratkog dnevnog vremena.

  Gubitak kose telogena (Telogen effluvium) može se pojaviti u akutnim i kroničnim oblicima. Ali u svakom slučaju, s alopecijom bez ožiljka ne nastaje potpuna ćelavost. Akutna telogena alopecija traje manje od 6 mjeseci, a zatim se spontano ili tijekom terapije raspada; kronična traje više od 6 mjeseci, ponekad i nekoliko godina. Bolesnici s kroničnom telogenom alopecijom prijavljuju trajan i jak gubitak kose uz promjenjiv tijek postupka [9, 10].

  Anogen effluvium je nagli gubitak kose uzrokovan izlaganjem kemikalijama ili zračenju. U tom slučaju kosa ispada bez ulaska u telogenu fazu. Iznenadni gubitak kose obično se javlja 1–3 tjedna nakon izlaganja kemikalijama ili zračenju. To se najčešće događa u liječenju zloćudnih tumora, koje se provodi zračenjem ili citostaticima. U većini slučajeva gubitak kose izazvan kemoterapijom potpuno je reverzibilan. Ponekad su tek izrasle dlake zdravije i jače od onih koje su ispale [12]..

  Može se razlikovati nekoliko etioloških čimbenika koji dovode do poremećaja procesa rasta folikula dlake i, prema tome, odvajaju različite vrste difuzne alopecije.

  Difuzna alopecija infekcijama. Difuzni gubitak kose može se pojaviti nakon gripe, malarije, zarazne mononukleoze, upale pluća, bruceloze, tifusne groznice, tuberkuloze, sifilisa i HIV infekcije. S produljenom i ponavljajućom groznicom, svaki napad uzrokuje oštećenje folikula dlake u istoj fazi njihovog ciklusa aktivnosti. Ćelavost se pojavljuje 2–2,5 mjeseci nakon jakog napada groznice [2, 17].

  Difuzna alopecija izazvana lijekovima. Ovisno o dozi i trajanju lijeka, može se razviti anagena alopecija - u velikim dozama, a telogena - u malim dozama. Lijekovi koji izazivaju gubitak kose uključuju sljedeće skupine lijekova: retinoidi, antiparkinsonski lijekovi, β-blokatori, antikoagulansi, antikonvulzivi, H blokatori2-receptore, citostatike.

  Difuzna alopecija u nedostatnim uvjetima. Manjak željeza dovodi do difuzne alopecije čak i u nedostatku anemije, kao i do nedostatka cinka, kroma, selena, prehrane proteina i vitamina B skupine12 [1, 17]. Manjak proteina i kalorija čest je uzrok. Korijeni kose reagiraju na nedostatak bjelančevina: kosa poprima znakove distrofije - promjer kose se smanjuje, brzina rasta znatno se smanjuje. Sekundarni nedostatak proteina razvija se kod sindroma malapsorpcije, enteropatije, poremećaja procesa apsorpcije i cijepanja, što se opaža kod različitih bolesti gastrointestinalnog trakta [10].

  Difuzna alopecija kod kroničnih bolesti. Klasični uzroci gubitka kose su endokrini poremećaji, posebice hiper- i hipotireoza. Uz hipotireozu, oštećenje obrva je tipično. Isti simptom javlja se kod sifilitičkog gubitka kose i atopijskog dermatitisa (Hertogeov znak). Također se mogu razlikovati sljedeće bolesti: eritroderma, psorijaza, sistemski eritematozni lupus, itd..

  Psihosomatska alopecija. Prekomjerno opadanje kose primijećeno je tijekom ratova: bilo je posljedica stresa, operacije, nesreće.

  Idiopatska kronična difuzna alopecija. U nekih je bolesnika često teško utvrditi uzrok gubitka kose, pa se dijagnoza postavlja kao idiopatska kronična alopecija. Međutim, tijekom dijagnoze ne treba zaboraviti na prisutnost androgenetske alopecije. V. P. Adaskevich i sur. (2000) ukazuju da kod gotovo 40% bolesnika sa pritužbom difuznog stanjivanja kose, temeljitim pregledom otkriva se povećana razina androgena u serumu.

  Zanimljive su studije metabolizma lipida u folikulu dlake koje su proveli A.V.Samtsov i A.A. Bozhchenko (2007). Iz zaključaka autorica proizlazi da je folikul dlake jedna od metabolički najaktivnijih struktura ljudskog tijela, koja zahtijeva određene komponente i izvore energije za adekvatnu proizvodnju zdrave kose. Metabolizam lipida u folikulu dlake zauzima vrlo važno mjesto u stvaranju integralnih tvari dlake i može ih adekvatno podržati nekim farmakološkim pripravcima. Među tvarima koje mogu djelovati kao građevni materijal za strukturne komponente kose i pružati energetsku podršku za sintezu specifičnih citokeratina, mogu se izdvojiti: 6-O-d glukozni linoleat, taurin, katehini i cink glukonat [16].

  Tijekom posljednjih godina mnogi su autori primijetili povezanost alopecije i nedostatak niza elemenata u tragovima. Uostalom, njihova fizička svojstva, oblik, boja, debljina, elastičnost i brzina rasta ovise o sastavu mikroelemenata kose. Kosa bez dovoljnog udjela cinka slabo raste, bez selena i silicija, oni postaju tanji, lomljivi, a višak silicija može povećati „valovitost“ kose. Poremećaji metabolizma bakra i mangana povezani su s preuranjenim grabljenjem kose [14, 15]. Dakle, T. A. Malova (2005) utvrdila je da sva djeca s alopecijom koja ju je pregledala imaju izraženu neravnotežu elemenata u tragovima. Autor je utvrdio nedostatak sljedećih bitnih elemenata u tragovima: željeza, mangana, bakra, cinka, kalcija. Manjak selena u 100% djece.

  Liječenje. U slučaju pritužbi na gubitak kose, tradicionalno se propisuje dijagnostički program za otkrivanje patologije štitne žlijezde, središnjeg živčanog sustava, bolesti jajnika i nadbubrežne žlijezde, jetre, imunološkog sustava itd. Kako bi se utvrdio pravi uzrok ćelavosti. Često liječenje započinje vanjskom terapijom, koja se sastoji u primjeni losiona, balzama, maski, gelova na vlasište, propisani su pripravci koji sadrže alkohole, tinkture crvene paprike, eter, elektroforeza biološki aktivnih tvari. Za oralnu primjenu liječnici preporučuju vitamine C, PP, A, u obliku injekcija - vitamine B6, B1, B12. Preporučuje se dugotrajni unos cinka (multivitaminski kompleksi, biološki aktivni aditivi, čiji je sastav posebno odabran za liječenje kose). Sve su ove metode dobro poznate dermatolozima i kozmetičarima, ali želimo se usredotočiti na modernije lijekove za liječenje gubitka kose..

  Nedavna istraživanja pokazuju učinkovitost homeopatskih lijekova u liječenju različitih vrsta alopecije [4-6]. Dopunom tradicionalnih tretmana homeopatski lijekovi proširuju mogućnosti liječenja. Homeopatija, postojala više od dvjesto godina, pokazala se kao učinkovita terapijska metoda, bez gotovo nikakvih nuspojava. Homeopatski lijekovi na poseban način aktiviraju rezervne snage tijela i pripadaju takozvanoj "regulatornoj" terapiji. Učinak upotrebe ovih lijekova rezultat je interakcije tvari koje čine njihov sastav. Zajedničko im je regulatorno i stimulirajuće djelovanje zbog uključivanja autogenih mehanizama u terapijske procese. Prema osnovnom principu homeopatije, homeopatske tvari u niskim potencijama djeluju uglavnom na fizičkoj razini na odgovarajući organ, usredotočujući se na simptom, što im omogućuje ciljano djelovanje na određenu bolest. Selencin je složen homeopatski lijek koji uključuje homeopatske lijekove koji su djelotvorni kod različitih uzroka gubitka kose. Učinkovitost ovog lijeka u liječenju difuzne alopecije dokazana je kliničkim opažanjima [4, 5, 8]. Lijek Selencin propisan je 8 granula 3 puta dnevno 30 minuta prije jela ili 1 sat nakon jela na pozadini konvencionalne terapije ili kao monoterapija. Uzimanje lijeka trebalo bi trajati od 6 do 12 mjeseci ili više. Pauze između mjesečnih tečaja traju 1-2 tjedna. Djeci mlađoj od 10 godina propisano je 5 granula 3-5 puta dnevno 30 minuta prije jela ili 1 sat nakon jela.

  Među modernim lokalnim pripravcima koji se preporučuju za liječenje gubitka kose trenutno se koriste minoksidil, amineksil i trikosaharid. Najzanimljivija tvar je trikosaharid, koji se prodaje pod zaštitnim imenom Foltene Pharma, protiv gubitka kose za muškarce i žene. Važna kvaliteta ove ljekovite tvari je diferencirani pristup liječenju alopecije kod muškaraca i žena. Foltene losion za muškarce sastoji se od tri aktivna sastojka s sinergističkim djelovanjem: Tricosaccaride + biovitaminski kompleks + Zanthin. Tricosaccaride je patentirana aktivna tvar, koja se sastoji od mješavine šest mukopolisaharida, koji su fiziološki sastojci vlasišta, što omogućava potpunu sličnost aktivne tvari i vlasišta. Trikosaharid ima sposobnost prodiranja u unutarnje slojeve folikula dlake i regulira razmjenu hranjivih tvari između krvi i tkiva. Druga komponenta je prehrambeni kompleks biovitamina, koji je mješavina vitamina i aminokiselina. I zadnja komponenta je Zanthin - učinkoviti antioksidans biljnog podrijetla, koji je 500 puta učinkovitiji od vitamina E. Šampon "Foltene Pharma za muškarce" sadrži i trikosaharid, koji u kombinaciji s losionom pojačava terapeutski učinak. Losion "Foltene Pharma za žene" djeluje na temelju sinergističkog učinka dva aktivna sastava: tricalgoxyl (posebna tvar stvorena od morskih algi, bogata polisaharidima) i biomineral kompleksa.

  Dakle, difuzna alopecija je multifaktorijalna bolest, koja je određena poligenim sustavom koji određuje nasljednu predispoziciju i pokretačkim čimbenicima koji smanjuju prag ove predispozicije. Raznolikost teorija metaboličkih poremećaja i njihov utjecaj na folikul dlake ukazuje na složenost patogeneze ove bolesti, što ponekad objašnjava nedovoljnu učinkovitost terapije..

  Književnost

  1. Ruk A., Dauber R. Bolesti kose i vlasišta / Per. s engleskog. M.: Medicina, 1985.528 s.
  2. Arabiyskaya E. R., Mikheev G. N., Moshkalova I. A., Sokolovsky E. V. Ćelavost. Diferencijalna dijagnoza. Metode terapije // Serija "Biblioteka dermatovenerologa". Problem 7 / ed. E. V. Sokolovsky. SPb.: SOTIS, 2003.176 s.
  3. Adaskevič V.P., Mijadel O.D., Tikhonovskaya I. V. Alopecia. M.: Medicinska knjiga; N. Novgorod: izdavačka kuća NGMA, 2000.192 str..
  4. Batkaev E. A., Gallyamova Yu. A. Složeni homeopatski preparat "Selencin" u liječenju telogenskim izlučevinama // Bilten poslijediplomskog medicinskog obrazovanja. M., 2002. br. 3. P. 42–43.
  5. Batkaev E.A., Gallyamova Yu.A., Kantimirova Yu.A Homeopatski preparati u praksi dermatologa: udžbenik. M., 2006.30 s.
  6. Gadzhigoroeva A.G., Nechaeva N.P. Uporaba trihograma za procjenu učinkovitosti liječenja gubitkom kose // II All-Russian Congress of Dermatovenereologists, 2007. str. 52.
  7. Gadzhigoroeva A. G. Liječenje pacijenata s gubitkom telogena // // Bilten iz dermatologije i Venereologije. 2004. br. 4. P. 43–46.
  8. Gotovsky Yu. V., Perov Yu. F. Osobitosti biološkog djelovanja fizičkih faktora malih i ultra-niskih intenziteta i doza. Moskva: Imedis, 2000.192 s.
  9. Kolyuzhnaya L. D., Mikhneva E. N. Klinička i patogenetska obilježja difuzne i androgenetske alopecije // Bilten dermatologije i Venereologije. 2003. br. 1. P. 25–27.
  10. Mazitova L.. Utjecaj endokrinih, metaboličkih i kemijskih čimbenika na gubitak kose i njihovu strukturu kod žena // Les Nouvelles Esthetiques. Rusko izdanje. 2002. br. 1. P. 40–42.
  11. Malova T. A. Uloga kršenja homeeleze mikroelemenata u patogenezi razvoja alopecije u djece // Problemi dermatovenerologije i medicinske kozmetologije u suvremenom stadiju. Vladivostok, 2005., str. 111–112.
  12. Margolina A. A., Hernandez E. I. Borba za kosu. M.: 1999.102 s.
  13. Meng F.M., Oleinikova Yu.V. Suvremeni aspekti prevalencije bolesti dlake među stanovništvom // Problemi dermatovenerologije i medicinske kozmetologije u suvremenom stadiju. Vladivostok, 2005., str. 167–170.
  14. Skalny A. Kosa - ključ tajne ljudske individualnosti // Les Nouvelles Esthetiques. Rusko izdanje. 2003. br. 4. P. 58-60.
  15. Savchenko VM Elementi u tragovima i vitamini za lokalno liječenje seborejske alopecije // Prirodna farmakologija i kozmetologija. 2005. br. 4. P. 18–19.
  16. Samtsov A.V., Bozhchenko A.A. Androgenetska alopecija: neki aspekti poremećaja metabolizma tkiva u aparatima lojnih dlaka i moderni pristupi njihovoj korekciji // Klinička dermatologija i Venereologija. 2007. br. 4. P. 4–8.
  17. Suvorova K.N., Khvatova E. G. Klinički aspekti dijagnostike u trihologiji. Eksperimentalna i klinička dermatokosmetologija. 2005. br. 2. P. 54–57.
  18. Olsen E. A. Poremećaj kose // u Fitzpatrik-ovoj dermatologiji opće medicine // McGraw-Hill. 1999. str. 729-749.
  19. Dawber R. P. R., Martimer P. S. Gubitak kose tijekom tretmana litijem // Br. J. Dermatol. 1982; 107: 124-5.
  20. Headington J. T. Telogen effluvium. Novi koncept i recenzija // Arch. Dermatol. 1993; Mar, 129 (3): 356–63.

  Yu.A. Gallyamova, doktor medicinskih znanosti
  Al-hadž Hassan Khaled
  M. P. Chernyshova
  RMAPO, Moskva